SVEČANOST OTVARANJA NOVOUREĐENOG MEKTEBA I POSJET MUFTIJE HASANOVIĆA

U petak, 24.02.2017., muftija dr. Aziz ef. Hasanović posjetio je Medžlis Islamske zajednice Split u okviru godišnjeg obilaska medžlisa Islamske zajednice u Hrvatskoj. Poseban povod posjeta bila je svečanost otvaranja renovirane mektebske učionice koja je pri posljednjoj adaptaciji modernizirana kako bi polaznicima vjerske pouke nastavni sadržaj bio još privlačniji.

Dodatna zanimljivost je da su obnovu i modernizaciju potpomogli župan Splitsko-dalmatinske županije g. Zlatko Ževrnja i gradonačelnik Grada Splita g. Ivo Baldasar koji su donacijama potpomogli da se ovaj vrijedan projekt uspješno privede kraju. Prije svečanosti muftija dr. Aziz ef. Hasanović predvodio je džumu namaz u splitskom mesdžidu. U hutbi je istaknuo potrebu rada na dobrobiti i razvoju Zajednice i društva u cjelini te da su dobra djela jedino što čovjek nosi sa sobom s ovoga svijeta. Naglasio je stabilnost džemata u Splitu te je pohvalio predan rad i trud glavnog imama Vahid ef. Hadžića i muallime Suade Hadžić čiji se rezultati rada ogledaju na svakom koraku, od prepunog mesdžida za vrijeme džume namaza, do velikog broja polaznika u mektebu te osvojenom prvom mjestu na natjecanju iz Islamskog vjeronauka u jednoj od kategorija. U prilog ovoj tvrdnji govori i učenje dviju polaznica mektepske pouke Šefkije Doroci i Hatidže Hadžić koje su proučile suru El-Inftitar i suru El-Lejl prije početka klanjanja džuma namaza, a obje su savladale posljednji džuz Kur’ana i nastavljaju s daljnjim učenjem Kur’ana a.š. napamet. Muftija je pozvao sve prisutne da daju svoj doprinos kako bi pomogli rad i razvoj naše zajednice u Splitu.
Na samoj svečanosti otvaranja mektepske učionice, čija namjena neće biti samo za mektepsku pouku već i za educiranje starijih, ali i nemuslimana koji izraze želju sudjelovati u raznim predavanjima, prisustvovali su župan Zlatko Ževrnja, gradonačelnik Ivo Baldasar te zastupnica u Hrvatskom saboru gđa Ermina Lekaj Prljaskaj. U svojim obraćanjima župan i gradonačelnik su istaknuli dobre odnose koji vladaju u gradu i županiji kada je u pitanju Islamska zajednica te su izrazili podršku u radu kako bi se kroz međusobno upoznavanje razvijali još bolju suradnju na opću dobrobit. Muftija je istaknuo da je učionica, iako možda mala po svojoj veličini, nemjerljiva po svome značaju, jer su se pozitivne snage udružile u pomaganju projekta obrazovanja koje je preduvjet svakom razvoju. Zahvalio se i županu i gradonačelniku na podršci, a posebno je istaknuo zamijećen rad glavnog imama Vahid ef. Hadžića i muallime Suade Hadžić koji su u proteklih 11 godina konsolidirali džemat i zajedno s članovima MIZ Split razvili pozitivnu atmosferu razvoja Islamske zajednice u ovom gradu. Svečanost je završila učenjem dove i slatkom zakuskom za sve prisutne, a dodijeljene su i zahvalnice džematlijama volonterima koji su dali veliki doprinos da bi se ovaj projekt i realizirao.
Nakon održane svečanosti, upriličena je sjednica s članovima Izvršnog odbora MIZ Split. Istaknuti su provedeni projekti te aktivnosti, a mogli su se čuti iznimno kvalitetni prijedlozi za daljnje aktivnosti kojima bi se razvijao Medžlis Split. Glavni imam Vahid ef. Hadžić je pohvalio i članove IOM-a Split i džematlije za nemjerljiv doprinos i pomoć u radu. Muftija je izrazio punu podršku, kako vjersko-prosvjetnom, tako i radu na jačanju infrastrukture i podrške glavnim procesima u Medžlisu Split. U pratnji muftije bili su tajnik Mešihata mr. sc. Nermin ef. Botonjić i rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić.

 

Najljepši ukras svakog mekteba su njegovi polaznici.

 

 

 

Informacije

Adresa (ured)   Dominisova 1
Radno vrijeme:   Pon.-Pet. 09:00-13:00
Mesdžid   

Cosmijeva 1

Otvoren za vrijeme dnevnih namaza

Telefon    +385 21 360 651
Fax   +385 21 345 581
Mobitel   +385 99 310 99 46
Email    medzlis.split@outlook.com
Broj računa     HR8223400091410704285

Lokacija