RAMAZANSKA PORUKA MUFTIJE HASANOVIĆA

Poštovani, donosimo vam ramazansku poruku predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftije dr.sc. Aziz ef. Hasanovića.

Poštovana braćo i sestre, cijenjene članice i članovi Islamske zajednice u Hrvatskoj, Es-selamu alejkum!

Naša najveća zahvala pripada Allahu dž.š. i salavat i selam donosimo na Njegova poslanika Muhameda a. s. Hvala Allahu dž.š. koji nam daje još jednu mogućnost za Njegov oprost i Njegovu milost, a koja se ogleda u nadolazećem mubarek mjesecu ramazanu. Ramazan donosi posebne blagodati koje nam Svevišnji pruža kako bismo stekli Njegovu milost, oprost te nagradu ovog i budućeg svijeta. Sama činjenica da je ramazan uspoređen i po vrijednosti njegove jedne mubarek noći – Lejletul-Kadra od tisuću mjeseci, govori o velikoj Božjoj milosti koja nam se u ovom mjesecu pruža. Blagodat vjere koja se manifestira kroz post, namaz (molitvu), zekat i sadekatul-fitr, druženja uz iftare, zajedničko obavljanje namaza (molitve) kao i zajedničko učenje Kur'ana učvršćuju našu vjeru, jačaju naše zajedništvo, pružaju nam mir i sigurnost, a na poseban način senzibiliziraju našu vjerničku svijest prema siromašnima, ugroženima, potlačenima i potrebitima po raznim osnovama. Ramazan je posebna škola u kojoj se po Božjem programu savladavaju sve strasti kojima je čovjek sklon. On nas uči da na putu dobra ne smijemo stati te da poticaj i inspiraciju tražimo upravo u ramazanskim propisima posta, molitve i izdvajanja za potrebite kako bismo potvrdili svoje vjerovanje (iman) i svoj moral svjesni da je naše samo ono što udijelimo, a ne ono što za sebe zadržimo. Imajmo na umu da je najbolja zaštita našeg imetka i naših života upravo u onom što udijelimo kroz zekat i sadekatul-fitr.

Ramazan je i posebna prigoda da preispitamo svoj odnos prema sebi, svojoj obitelji, užoj i široj Zajednici, prema svekolikoj zajednici muslimana koja se ummetom zove. Svjesno ili nesvjesno urušava se obitelj, traži joj se alternativa, pribjegava se načinu života koji je neprirodan za čovjeka, a samim tim i Bogu mrzak. Sve što je Bogu drago u prirodi je čovjeka. Veliki su međuetnički antagonizmi i sukobi unutar muslimanskog svijeta uzrokovani siromaštvom koje je plod korupcije, izrabljivanja, diktature, često i neodgovornog tumačenja islama, činjenica je nad kojom se svaki odgovorni čovjek na zemaljskoj kugli, bez obzira kojoj vjeri ili svjetonazoru pripadao, mora zabrinuti. Dijelim zabrinutost odgovornih ljudi, zazivam Božju pomoć i zaštitu svima koji trpe i pate ma gdje bili i živjeli te kojoj vjeri, naciji ili bilo kojoj drugoj odrednici pripadali. Svi moramo biti ujedinjeni u molitvi i svakoj drugoj pomoći.

        Danas kada na mukama obespravljenih, potlačenih i protjeranih  sa svojih ognjišta raste islamofobija i antiislamizam moramo dići svoj glas u zaštiti nemoćnih i slabih.

 Danas više nego ikada potrebna nam je međusobna ljubav, uzajamno poštivanje, razumijevanje i uvažavanje, na taj način ćemo spriječiti one koji na različitostima žele proizvoditi sukobe. Ramazan nam mora probuditi nadu i optimizam jer Božja milost i oprost koja se izlijeva na Njegova stvorenja u ovom mjesecu to nam omogućava.

      Poštovane vjernice i vjernici, iskoristimo blagodati ramazana upotpunjujući svoje obveze prema sebi, obitelji i našoj Islamskoj zajednici. Usmjerite svoj zekat i sadekatul fitr kao i druga materijalna davanja u Islamsku zajednicu kako bi osigurali kvalitetan i funkcionalan rad naše škole koja se može pohvaliti vrhunskim uspjesima za kratko vrijeme kao i našeg vjeronauka koji je temelj islamskog, ispravnog, zdravog odgoja i obrazovanja.  Mešihat Islamske zajednice i u ovoj godini nastavlja sa stipendiranjem naših studenata i đaka te za tu svrhu izdvaja oko pola miliona kuna. Budite i vi od onih koji svojim davanjem podupirete našu mladež da se kvalitetno školuje jer je to najveće bogatstvo i temelj opstanka naše zajednice. Godina koja je iza nas obilježena je u znaku 100 godina službenog i institucionalnog organiziranja Islamske zajednice u Hrvatskoj. Istaknut je ponos i zadovoljstvo sa generacijama koje su gradile i očuvale zajednicu u proteklom periodu, a na nama je da je profiliramo i svojim doprinosom obilježimo vrijeme u kojem živimo.

      Pred Islamskom zajednicom puno je izazova kojima valja odgovoriti i infrastrukturnih projekata koji se nameću kao nasušna potreba. Prezentiranja islama onakvim kakav on jeste, a ne onakvim kakvi neki žele da bude, temeljni je poziv naše zajednice. Završava se izgradnja Islamskog centra u Umagu a počela je gradnja Islamskog centra u Sisku što je u naredne dvije godine prioritet naše zajednice. To je prilika za sve nas da sebi za života, prilogom u skladu s materijalnim mogućnostima, na dunjaluku izgradimo kuću u Džennetu. Odgovorni pred Bogom i svojom zajednicom moramo odgovoriti svim zahtjevima vremena i prostora u kome živimo i djelujemo. Bit ćemo pitani za to i u tome ćemo jedni drugima svjedočiti.

Braćo i sestre, molim dragog Boga dž. š. da nam olakša obavljanje svih propisa u mjesecu ramazanu kako bismo zaslužili Njegovu milost, oprost od grijeha i nagradu na Danu suda.

Braćo i sestre, Ramazan šerif mubarek olsun!

Muftija akademik Aziz Hasanović

Predsjednik Mešihata

Save

Save

Informacije

Adresa (ured)   Dominisova 1
Radno vrijeme:   Pon.-Pet. 09:00-12:00

Mesdžid

Masjid

 

Cosmijeva 1

Otvoren za vrijeme dnevnih namaza

Open for daily prayers

Telefon    +385 21 360 651
Fax   +385 21 345 581
Mobitel   +385 99 310 99 46
Email    medzlis.split@outlook.com
Broj rač.- IBAN    HR8223400091410704285

Lokacija