PRILOG S PUTOVANJA - SIRA 2017.

I ove godine je održano natjecanje Sire - biografije Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., za učenike srednjih škola. Na natjecanju u Hrvatskoj pobjedila je učenica Shefkije Doroci. Ona i njezin mentor, Vahid ef. Hadžić, osvojili su nagradno putovanje u Tursku skupa s ostalim pobjednicima iz nekoliko država (najviše iz BiH). Donosimo vam kratak prilog s tog putovanja.

Dana 14.8.2017. Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH organizirala je u Velikoj sali Gazi Husrev - begove biblioteke svečanost potpisivanja stipendija za učenike koji su osvojili ponajbolja mjesta na 4. Nagradnom takmičenju iz poznavanja životopisa poslanika Muhammeda s.a.v.s., kao i uručenje diploma učenicima koji su osvojili nagradno putovanje u Istanbul.

Dobrodošlicu je prisutnima poželio dr. Nezir ef. Halilović, inicijator ovog projekta kao i vođa puta ove edukativne ekskurzije. Ašere je za početak proučio hfz. Adnan Srebrenica, a zamjenik reisu-l-uleme, mr. Husejin ef. Smajić ukazao je na važnost poznavanja životopisa Božjeg miljenika Muhammeda s.a.v.s., sunneta kao i njegovog pridržavanja u životu. U cijelom tom procesu roditelji su bili ti koji su najviše motivirali djecu na učenje te im se na to zahvalio uz molbu Allahu dž.š. da ustraju na tom putu.

Valja istaknuti i rukovodilaca Ureda za društvenu brigu, Hameda ef. Efendića, koji svake godine obezbjeđuje stipendije za ovo natjecanje.                                                                                                     

Na ispraćaj putnika iz Sarajeva stigli su savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske, Hasan Atli i novinari agencije Anadolija koji su napravili reportažu o našem putovanju.            

Nakon dužeg putovanja autobusom, umor putnika je nestao prvim pogledom na visoke munare koje su virile iz svake istanbulske mahale. Naši vrijedni domaćini ugodno su nas dočekali u hotelu, a iza smještaja uputili smo se u grad na prvu večeru. Već dotada u tom kratku roku svi su se upoznali s obzirom da su učenici bili iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine kao i Hrvatske te Sandžaka. Kraj prvog dana u Turskoj prolazio je u lijepom ambijentu i ugodnim razgovorima.    

Prvi muzej koji smo posjetili bio je povijesni muzej Panorama 1453 kojim smo svi bili oduševljeni. Poslanik s.a.v.s. je u jednom hadisu spomenuo sultana Mehmeda Fatiha u kojem kaže: „Sigurno će Konstantinopol bitiosvojen, pa divan li je vojskovođa taj čovjek i divna li je ta vojskakoja će to ostvariti.” Kod Turaka može se i primijetiti koliko su oni zaista ponosni na svog sultana, divnog vojskovođu. A jedan od ukrasa što ih je ostavio Istanbulu te svim muslimanima je i njegova Fatih džamija. Nešto što su mnogi od nas istaknuli kao najljepši doživljaj tijekom boravka u Istanbulu bilo je zajedničko obavljanje namaza. Namaz predstavlja drugi stup vjere svakog muslimana, a važnost koja joj se tamo pridaje veoma je očita. Od svih tih prelijepih džamija, impresivnih kupola do samih vjernika koji na prve zvukove ezana kreću prema musallama. Jedno od najljepših učenje Kur'ana koje sam ikada čula, učio je imam na akšam namazu u džamiji Nuri-Osmanije. Tilavet od kojih su oči zasuzile, a srca ustegla od ljepote. Iznenađenje na tom istom namazu bio je i mali mujezin, koji je svojim ,još uvijek dječjim glasom džamiju učinio još veličanstvenijom. U spomenutoj džamiji, obavili smo džumu namaz i bili posebni gosti kod Direktora Ureda za vanjske poslove Istanbulskog muftijstva, muftije Caner Akdemir. Uposlenici tog ureda, Seldžuk Hamza Kiraz i Mustafa Ozkan, brinuli su se da svaki dio našeg programa prođe po planu. Posebno je bilo boraviti u prostorijama gdje su sultani obavljali džumu namaz i posmatrali vjernike koji su dolazili na molitvu. Još jedna od posjećenih džamija bila je Sulejmanija, vrsnog arhitekta Mimar Sinana. Pored džamije, El Fatihu smo proučili pored turbeta sultana Sulejmana Zakonodavca i njegove žene Hurem.

Osim osmanske povijesti iz 15. i 16. st., imali smo priliku naučiti nešto i o stvaranju Republike Turske u prošlom stoljeću. Pa smo tako otputovali u grad Čanakkale na Egejskom moru i tamo posjetili spomenike šehidima iz Prvog svjetskog rata. Od strane zanimljivog vodiča (Canotaram) koji nas je dočekao u tom gradu, čuli smo mnoge priče vezane uz Mustafu Kemala Ataturka koji se i sam borio u tim bitkama. Još jedan od gradova koji smo posjetili bila je Bursa, poznata po svili. Inače je u ovom gradu davno završavao poznati Put svile. Stoga je bilo i neizbježno da posjetimo Bazar svile. Most Irgandi kroz koji smo prošli specifičan je po tome što na njemu postoje trgovine i mali obrti. Poseban dan za sve bio je onaj u kojem smo plovili Bosporom. Pustili smo da nas sunce okupa svojim zrakama te se opuštali uz ilahije i učenje salavata naših hafiza.

Nezaobilazna je bila i Sultan Ahmedova džamija, ili kako ju još zovu, Plava džamija. Naziv koji joj je dao jedan Europljanin nakon što je vidio dominantnu plavu boju u njenoj unutrašnjosti. Glavni imam džamije lijepo nas je ugostio u svoj ured i kasnije smo napravili jednu zajedničku fotografiju kao uspomenu na gostoprimstvo. U neposrednoj blizini posjetili smo Aja Sofiju,izvorno bizantsku baziliku.

Kao učenici sa znanjem o Poslaniku s.a.v.s., bili smo posebno uzbuđeni obilasku Topkapi palače i muzeja u kojem se nalaze stvari Poslanika a.s.kao i poznatih ashaba poput Pravednih halifa i nepobjedivog vojskovođe Halida ibn Velida. Upravo je i jedan od ashaba po imenu Ebu Ejjub el-Ensari krenuo u Konstantinopol sa muslimanskom vojskom u namjeri da ga osvoje. No zbog svoje starosti, umire tamo i u njegovo sjećanje grade veliku džamiju koja je i danas vrlo poznata. Slobodno vrijeme koje smo imali iskorištavali smo u čaršijama, među kojima su najpoznatije Kapali i Misir čaršije. Osim velikog izbora proizvoda, od hrane, odjeće, suvenira i sl. usavršavali smo i naše skromno znanje turskog jezika sa trgovcima u razgovorima i cjenkanju. Još jedna od impresivnih povijesnih struktura Istanbula je Cisterna Bazilike koja je najveća od nekad nekoliko stotina cisterni ispod grada Konstantinopola. Uz nju se vežu i neki zanimljivi mitovi o meduzi čija se skulptura glave nalazi u cisterni i mit o Perzeju. Najljepši pogled na Istanbul imali smo na Čamlidži gdje smo proveli kasnu večer i upijali ljepote tamnog Bospora i osvjetljenih mostova.

Zadnji dan šestodnevnog boravka iskoristili smo za obilazak Miniaturka, parka sa smanjenim verzijama svih istanbulskih nebodera i džamija ,kao i nekih izvan Turske. Pa smo tako između ostalog, naišli na Stari most u Mostaru i Mesdžidu-l-Aksa. Na povratku prema Bosni, u blizini granice sa Bugarskom, svratili smo u Edirne kako bi obavili namaz i zadnju kupovinu. Bilo je divno slušati sve putnike kako iskazuju svoje zadovoljstvo ovim putovanjem, kako prepričavaju svoje doživljaje i emocije koje su osjetili. Zahvalni smo Uzvišenom Allahu što nas je sve okupio i upoznao ,a prijateljstva koja smo sklopili su najvrednije što smo ponijeli sa sobom u svoja mjesta. A okupio nas je zbog ljubavi koju osjećamo prema voljenom Poslaniku Muhammedu s.a.v.s., pa molim Allah dž.š. da nam tu ljubav poveća, a nas sve,ako Bog da, ujedini u društvu Plemenitog.

Shefkije Doroci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informacije

Adresa (ured)   Dominisova 1
Radno vrijeme:   Pon.-Pet. 09:00-12:00

Mesdžid

Masjid

 

Cosmijeva 1

Otvoren za vrijeme dnevnih namaza

Open for daily prayers

Telefon    +385 21 360 651
Fax   +385 21 345 581
Mobitel   +385 99 310 99 46
Email    medzlis.split@outlook.com
Broj rač.- IBAN    HR8223400091410704285

Lokacija