PREDSTAVNICE MIZ SPLIT OSVOJILE 2. MJESTO NA 7. PARLAONICI U ZAGREBU

Dana 10.3.2018. održana je 7. parlaonica u suradnji sa turskim institutom Yunus Emre u Zagrebu kojoj su prisustvovali predstavnici medžlisa iz Zagreba, Varaždina, Pule, Labina, Siska, Splita, Ljubljane te predstavnici Islamske gimnazije u Zagrebu.

Projekt Parlaonice provodi se pod pokroviteljstvom Medžlisa Islamske zajednice Zagreb a predvode ga muallima Lamija Alili i Mersad ef. Kreštić. Parlaonica već sedmu godinu okuplja mlade iz Hrvatske i susjedne Slovenije na jednom mjestu sa jednom temom o kojoj omladina međusobno raspravlja i razmjenjuje misli. Predstavnici MIZ Split bile su Leonora i Shefkije Doroci.

Naše putovanje za Zagreb započelo je dan ranije sa imamom Vahid ef. Hadžić i mualimom Suadom. U Zagrebačkoj nas je džamiji dočekala večera, a imali smo priliku i slušati predavanje kurrra hfz. Aziza ef. Alilija u omladinskom klubu muslimana. Nakon predavanja uslijedilo je druženja te mali kviz općeg znanja. Trebamo pohvaliti organizatore koji su se pobrinuli za odličan smještaj i hranu.

Ovogodišnja parlaonica za razliku od prijašnjih održana je u turskom kulturnom centru Yunus Emre. Program je započeo učenjem odlomka iz Kur'ana. Voditelji parlaonice bili su spomenuti organizatori projekta, a prisutnima se obratio i izrazio dobrodošlicu predsjednik instituta. Atmosferu su dodatno uljepšali hfz. Alili učenjem ilahije te Idriz ef. Hasanović sviranjem. Tema ovogodišnje parlaonice bila je turcizmi u hrvatskom jeziku. Na parlaonici je prisustvovala i dr. sc. Azra Abadžić Navaey koja predaje na Filozofskom fakultetu pri katedri za turkologiju. Ispričala je ukratko svoj početak zanimanja za turski jezik i riječi koje je često koristila u djetinjstvu, a turskog su podrijetla. Prezentaciju je održala naša predstavnica, Shefkije Doroci, uz nabrajanje turcizama koje najčešće koristimo, rečeno je i nešto o povijesti i vezama Osmanlija sa stanovništvom Dalmacije. Prezentacija je naišla na veoma pozitivne komentare i reakcije prisutnih.

U nastavku programa morali smo nabrojati što više turcizama, ali u razgovoru sa ostalim sudionicima. Nakon toga, glavni je zadatak za svaku grupu bio napisati sastavak ili pjesmu , a kriterij je bio broj korištenih turcizama. Ubrzo je u prostoriji uslijedila natjecateljska atmosfera jer su se prva tri mjesta nagrađivala. Omladina je pokušala u 15 minuta iskoristiti svoju maštu i napisati što bolji tekst. Dok je komisija ispravljala sastavke, ostali su odmorili uz kavu ili čaj te baklavu koje su pripremili domaćini. Prvo mjesto osvojila je Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića, drugo mjesto naši predstavnici Splita, a treće predstavnici Siska. Omladinsko druženje nastavljeno je nakon ovoga u prostorijama OKM-a u Zagrebačkoj džamiji.

Tog dana bili smo predstavnici Splita i na 3. Susretu bošnjačke omladine. Susret se održao u dvorani Vatroslav Lisinski, gdje su veoma lijepo osmišljen program vodili poznati glumac Armin Omerović i pjevačica Alma Subašić.

 

LD

 

 

 

 

 

 

 

Informacije

Adresa (ured)   Dominisova 1
Radno vrijeme:   Pon.-Pet. 09:00-12:00

Mesdžid

Masjid

 

Cosmijeva 1

Otvoren za vrijeme dnevnih namaza

Open for daily prayers

Telefon    +385 21 360 651
Fax   +385 21 345 581
Mobitel   +385 99 310 99 46
Email    medzlis.split@outlook.com
Broj rač.- IBAN    HR8223400091410704285

Lokacija