KAKO DIJETE ZAINTERESIRATI I MOTIVIRATI ZA MEKTEB/VJERONAUK

Kao i kod ostalih stvari kojima želimo naučiti našu djecu, bitno je da kod njih ne probudimo samo znanje o nečemu, nego i čvrsto uvjerenje o tome. Što je najčešći argument koji djeci navodimo kada ih pozivamo da se spremaju za odlazak u mekteb, odnosno, na vjeronauk?

Da li je to moment prisile, uvjeravanja da i drugi idu, pa mora i on, pojašnjavanje da mora ići kako bi naučio o vjeri?? Ako su nam to argumenti, ili nešto slično tome, onda je vrijeme da preispitamo svoje metode.

Buđenje pozitivne emocije

Na početku ćemo nastojati kod djeteta razvijemo lijepu emociju kroz priče o svojim doživljajima iz mekteba, prijateljima koje smo tu upoznali, vjerskom, ali i drugom znanju koje smo tu stekli, a koje nas prati kroz cijeli život. Pokažimo da smo i mi dio priče o njegovom mektebu.

Aktivno sudjelujmo u stjecanju znanja

Ako se pouzdamo da je efendijina zadaća da nauči dijete i mi se ni najmanje ne uključimo u taj proces, na taj način pokazujemo djetetu da nas baš i ne zanima ono što ono u mektebu uči! Ne smijemo se zavaravati da to što ga često zapitkujemo „Jesi li naučio?“, dovoljno jer to i nije neki poticaj!

Dotaknite djetetovu dušu

Postoje momenti u životu svakog vjernika kada je vjera potakla najljepše emocije u srcu. Prenesite to djeci, ispričajte im što vas se najviše dojmilo u vjeri, neka mekteb i učenje o vjeri dožive srcem.

Neka dijete osjeti da je dio Ummeta

Statistički podaci više nisu tako daleki i nedostupni. Danas znamo da u cijelom svijetu djeca od najranijeg doba dolaze u džamiju po znanje. Svako ima svoje mjesto i svoj zadatak u džematu. Svako može doprinijeti popravljanju stanja u svome džematu i cijelom islamskom Ummetu. Uputite dijete da svojim prisustvom i vrijednim učenjem uljepša svoj džemat.

Nagradite mektepske uspjehe

Nagrada ne mora uvijek biti materijalna, i ne treba biti! Ispričajte članovima porodice o uspjehu djeteta u mektebu. Neka napiše ili nacrta taj moment kada je ostvarilo uspjeh, crtež postavite na vidno mjesto, također i njegovo priznanje ili pohvalnicu i dajte djetetu do znanja da ste ponosni na njega zbog toga.

Tražite povratnu informaciju

Po povratku iz mekteba razgovarajte sa djetetom o časovima u mektebu. Potaknite ga kratkim upitima da samo objasni što je novo naučilo, što mu je bilo teško da savlada i kako će pokušati to prevazići, a što mu se dopalo i zbog čega voli ići u mekteb.

Ne vežite negativne emocije za mekteb

Bilo kakva nesuglasica ili nezadovoljstvo metodom rada imama u mektebu treba da ostane i završi se između vas i imama. On je jedina adresa na koju ćete uputiti svoju pritužbu. Dijete neće razumjeti ono čime vi niste zadovoljni i neće shvatiti da se to može popraviti, ono će jednostavno sve u vezi mekteba početi doživljavati negativno, najčešće za dug period života.

Pripremio Vahid Hadžić na temelju pisanja Adne Zulić

Informacije

Adresa (ured)   Dominisova 1
Radno vrijeme:   Pon.-Pet. 09:00-12:00

Mesdžid

Masjid

 

Cosmijeva 1

Otvoren za vrijeme dnevnih namaza

Open for daily prayers

Telefon    +385 21 360 651
Fax   +385 21 345 581
Mobitel   +385 99 310 99 46
Email    medzlis.split@outlook.com
Broj rač.- IBAN    HR8223400091410704285

Lokacija