POMOZIMO IZGRADNJU ISLAMSKOG KULTURNOG CENTRA U SISKU

Poštovana braćo i sestre, pozivamo vas da se svojim prilozima pridružite mnogobrojnim donatorima izgradnje budućeg Islamskog kulturnog centra u Sisku. Pogledajte obraćanje glavnog sisačkog imama, Alem ef. Crnkića - VIDEO.

O plemeniti Božije robe, o ti koji voliš Božije kuće-džamije obraćam ti se kratkim govorom!

Sisak je grad sa 40 hiljada stanovnika. Već stotinu godinu muslimani naseljavaju ovaj grad i ovo područje. Možete li zamisliti da je prvi zahtjev za izgradnju džamije u ovom gradu podnesen prije 50 godina. Taj dokument je sačuvan u arhivi i ja ga držim u ruci. Kada to znate, možete razumjeti koliko je neopisiva naša sreća i radost što nas je Allah odabrao i počastio da kao generacija budemo svjedoci gradnje džamije za koju se traži dozvola 50 godina.

2006. godine kupljeno je ovo zemljište za gradnju džamije, a građevinsku dozvolu smo dobili 10 godina poslije, 2016. godine kada smo položili kamen temeljac za izgradnju džamije. Muslimani u ovom gradu imaju kuću kao mesdžid u kojoj se i danas klanja, uz Ramazan se klanja vani, a djeca nemaju adekvatan prostor u kojoj bi učila o vjeri. Buduća džamija i Islamski kulturni centar sastoji se od 2600 m² i sadržava sve što je potrebno sadašnjim i budućim generacijama: džamijski prostor, mektepske prostorije, omladinski klub, knjižnicu ili biblioteku ,kongresnu dvoranu, restoran sa igraonicom za djecu i stambeni prostor za imame i goste. Hvala Allahu, uz Njegovu milost i podršku plemenitih ljudi podigli smo Božiju kuću do ove razine, uskoro se počinje graditi minaret. Oko 150 vakifa se ugradilo u ovu džamiju.

Allah je i Vas počastio što vas je poživio da živite u vremenu kada se grade džamije i daje vam iznimnu priliku da se ugradite u trajno dobro djelo, da gradeći džamiju, gradite sebi kuću u Džennetu, kako nam obećava Poslanik ali i da pomognete braću i sestre u ovom dijelu Europe da odgajaju buduće generacije koje će voljeti Kur'an i Poslanika kroz usađivanje tih vrijednosti u ovoj džamiji; da pomognete muslimanima Siska da sačuvaju i razvijaju svoj islamski identitet. Za svaki naučeni harf u ovoj džamiji, za svaki obavljen namaz, za svako sklopljeno vjenčanje ili održano predavanje, i vama će ići sevap jer ste se ugradili kroz prilog u izgradnji ove džamije. Hajr djelo se ne odgađa, proširite i dijelite ga dalje! Allah Vas nagradio svakim dobrom!

Alem ef. Crnkić

glavni imam

MIZ Sisak

 

Informacije

Adresa (ured)   Dominisova 1
Radno vrijeme:   Pon.-Pet. 09:00-12:00

Mesdžid

Masjid

 

Cosmijeva 1

Otvoren za vrijeme dnevnih namaza

Open for daily prayers

Telefon    +385 21 360 651
Fax   +385 21 345 581
Mobitel   +385 99 310 99 46
Email    medzlis.split@outlook.com
Broj rač.- IBAN    HR8223400091410704285

Lokacija