PREDRAMAZANSKA PORUKA MUFTIJE

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija dr.sc. Aziz ef. Hasanović, povodom skorog nastupanja mubarek mjeseca ramazana, muslimanima IZ u Hr. i medijima, uputio je posebnu ramazansku poruku.

U U ime Boga Milostivog Samilosnog!

Poštovana braćo i sestre, Es-selamu alejkum/Neka je na vas Božji mir i blagoslov!

Obraćam vam se u trenutku velikih iskušenja i izazova koji su zahvatili cijelo čovječanstvo. Opasni virus COVID 19 stavio je u izolaciju preko 3 milijarde ljudi, a ostatak u svojevrsnu poluizolaciju dok je strah od zaraze prisutan, ali i smrti koja može uslijediti. U takvom ozračju dočekujemo i nastupajući mjesec ramazan koji, ako Bog da, počinje 24. travnja ove godine i traje do 24. svibnja kada je, ako Bog da, Ramazanski bajram. U svakoj situaciji ili izazovu, pa i ovom s kojim se trenutno nosimo, vjernik se organizira s ciljem da udovolji Božjoj volji i propisima među kojima je svakako i zaštita vlastitog zdravlja i života. Do sada su naše upute bile u znaku poziva da se u mjesecu ramazanu masovno okupljamo kroz razna druženja, iftare, mukabele, vazove, teravih namaze u našim džamijama i mesdžidima. Nažalost ovoga puta naš poziv je da sve ramazanske aktivnosti provodimo individualno u svojim kućama i stanovima zajedno sa svojom obitelji. Sve dotle dok nadležne stručne službe traže da ostajemo u svojim domovima, vjernička je obveza (farz) isto slijediti. Razumijevajući prioritete u islamu, život i zdravlje spadaju u svetosti islama. Stoga naši ibadeti (privrženost Bogu) u ovom mjesecu moraju biti dodatno pojačani. Iskoristimo priliku ovog ramazana da upotpunimo svoj post, svoj namaz, individualno učimo i čitajmo Kur'an jer je ramazan i mjesec Kur'ana, a mi ćemo se potruditi da imamo ramazansku mukabelu putem dostupnih internet platformi, kao i ramazanske dersove i džume. Pratimo to zajedno sa svojom obitelji.

Ramazan ima i svoje materijalne obveze koje ga upotpunjuju. Nemojte da vas strah od neimaštine udalji od tog duga. Očistimo sebe, svoj post, svoj imetak, zaštitimo svoju obitelj i svoj imetak, dajući zekat i sadekatul-fitr. Nisab ili početni kapital na koji se obračunava zekat za ovu godinu iznosi 4.404,00 eura (četiri tisuće četiristo četiri eura) što je 33.427,00 (trideset i tri tisuće četiristo dvadeset i sedam kuna). Iz toga proizlazi da je minimalni zekat za ovu godinu 835,00 (osamsto trideset i pet kuna). Što se tiče sadekatul-fitra on je ostao na istoj razini kao i prošle godine u tri kategorije: prva je 100,00 (sto kuna), druga je 60,00 (šezdeset kuna) i treća je 40,00 (četrdeset kuna). Svatko tko na bajram prije klanjanja bajram namaza ima navedeni iznos dužan ga je dati, a isti ne može primati takvu vrstu primanja.

Budući da ove godine ne možemo organizirati zajedničke iftare u našim domovima niti našim džamijama, nadoknadimo to dajući dodatno toliko sadekatul-fitara, što podrazumijeva jednodnevnu ishranu postača, a čiji su iznosi prethodno navedeni. Time smo izvršili svoju obvezu i ispoštovali sunnet našeg poslanika: „Tko nahrani postača ima nagradu kao da je i sam taj dan postio.“ Naša zajednica putem svoje humanitarne organizacije Zirat, koju mnogi od vas pomažete, brine se, u granicama svojih mogućnosti, za naše članove koji su u potrebi. U ovim teškim vremenima ta briga je još izraženija. Devet tona hrane, higijenskih potrepština, dvije tone kurbanskog mesa, ogrijeva pa i materijalnih sredstva od oko 60.000,00 (šezdeset tisuća kuna) osigurali smo pred ramazan kako bi oni koji su u potrebi mogli osjetiti draž i blagodat nastupajućeg mjeseca. Sve to ide iz posebnih donacija te dijelom i iz Bejtul-mala (prikupljeni zekat i sadekatul-fitr) koji vi uplaćujete putem vaših medžlisa. Iz istog fonda uzdržava se naša Islamska gimnazija, Institut za arapski jezik i islam, jača i profilira naš vjeronauk. Prošle godine izrađena su tri nova udžbenika u sklopu Škole za život, a pred nama je još 9 novih udžbenika kako bi naša djeca išla ukorak s vremenom. Sve je to dio naše misije i obveze prema našim pokoljenjima kojima dugujemo prenijeti istinu vjere. U godini u kojoj se nalazimo stipendiramo 52 studenta i đaka i na taj način olakšavamo im školovanje. Ja koristim ovu priliku da vam se svima zahvalim na vašim prilozima kojima pokazujete svoju svijest o jačanju naše institucije Islamske zajednice u Hrvatskoj. Bez vaših priloga mnogi projekti se ne bi mogli realizirati. Vaša svijest iz godine u godinu raste. U 2018. godini imali smo povećanje za 12,8%, a u 2019. godini za 19%. Neka vas Allah nagradi i nafaku vam poveća kako to samo On može i zna od 10 do 700 puta kako navodi u Kur'anu. Zajednica ima dodatnu brigu i o muslimanima koji su dobili međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj. Takvih je oko 800 u cijeloj državi. Naša vjernička obveza je posvetiti se tim ljudima jer su u potrebi svake vrste.

Mislio sam da ću vas ovoga puta pozvati na svečano otvorenje Islamskog centra u Sisku, kako je bilo planirano. Nažalost, ne mogu! Kompletna ova situacija utječe na odvijanje radova kao i na priljev sredstava tako da je izvjesno da se to ne može postići u ovoj godini. I dalje je ostaje poziv za pomoć. Pred nama je još puno izazova. Nedavni potres u Zagrebu oštetio je zgradu sjedišta Mešihata u kojoj smo bili od 1935. godine. Kako je zgrada proglašena neupotrebljivom do daljnjeg, morali smo Mešihat izmjestiti u Islamski centar u Zagreb, koji je također pretrpio neka oštećenja, kako bi se sve aktivnosti, Mešihata, Centra za kulturu dijaloga, Centra za certificiranje halal kvalitete, naše humanitarne organizacije Zirat i našeg vakufa mogle nesmetano odvijati. Pred nama su mnogi projekti o kojima ćemo vas redovito izvješćivati, nadam se, istima se radovati.

Poštovana braćo i sestre, želim vam svaki hajr, sreću, zdravlje i bereket. Vaši imami, muallime, članovi džematskih odbora kao i članovi izvršnih odbora medžlisa stoje vam na raspolaganju 24 sata. Komunicirajte svoje potrebe s njima. Nađite načina da ste u stalnoj komunikaciji. Olakšajte jedni drugima. Neka nas ovaj ramazan imanski (vjernički) ojača, podari nam ljubavi prema drugima, otvori nam potrebu da pomažemo i usrećujemo druge. Znajte, naše je blago ono što drugima damo, naša je sreća u onome što drugog usrećimo, naša je ljubav u onome što drugom pružimo.

Neka Uzvišeni primi od nas naš post, namaz, zikr, dobra djela, iftare, zekat i sadekatul-fitr i sav trud koga ćemo ako Bog da uložiti u predstojećem mjesecu Ramazanu.

Ramazan šerif mubarek olsun!

Muftija akademik Aziz ef. Hasanović

                                                                                       Predsjednik Mešihata

Informacije

Adresa (ured)   Dominisova 1
Radno vrijeme:   Pon.-Pet. 10:00-13:00

Mesdžid

Masjid

 

Cosmijeva 1

Otvoren za vrijeme dnevnih namaza

Open for daily prayers

Telefon    +385 21 360 651
Fax   +385 21 345 581
Mobitel    
Email    medzlis.split@outlook.com
Broj rač.- IBAN  

PRIVREDNA BANKA ZAGREB 

HR8223400091410704285

Lokacija