VAŽNE INFORMACIJE VEZANO ZA KLANJANJE TERAVIJE I DŽUME NAMAZA

latest jordans | Air Jordan Release Dates 2020

 Esselamu alejkum.

Poštovani članovi Medžlisa Islamske  zajednice Split,

Elhamdulillah, nastupa nam mubarek ramazan 1442.h./2021. u boljim okolnostima vezano za klanjanje džume i teravije namaza.

Naime, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj je u dogovoru s Ravnateljstvom civilne zaštite donio odluku da se mogu održavati posebne ramazanske noćne molitve (teravije) uz poštivanje određenih mjera zaštite vezano za sprečavanje širenja Covid19 virusa.

Sažetak tih mjera bio bi sljedeći:

- Zadržavanje na molitvi u mesdžidu (džuma, teravija i drugi namazi) može biti najviše pola sata. Radi toga, teravija će se klanjati na način da se klanja jacijski farz, 8 rekata teravije i vitr. Prva teravija će se klanjati po nastupanju jacijskog vremena a sve ostale, kako je kod nas uobičajeno, dva sata od iftara/akšama.

Džuma namaz će se klanjati na način da se klanjaju četiri rekata sunneta, održi kraća hutba, klanja džumanski farz i odmah uči dova kako ne bi prešli dogovoreni maksimum zadržavanja od 30 minuta.

- U potpunosti izbjegavati pravljenje gužve pri ulasku i izlasku kao i zadržavanja na ulazu u mesdžid. Molimo da se o tome strogo vodi računa. Prostorije treba po završetku molitvi dobro prozračiti i sve potrebno dezinficirati.

Kazne za nepoštivanje mjera su veoma velike. Pored toga, bila bi sramota da nakon što smo više od godinu uzorno i za primjer, na nivou cijele Islamske zajednice, provodili mjere zaštite, da zbog neodgovornosti pojedinaca sve to „padne u vodu“.

Za brigu o provođenju mjera zaduženi su Izvršni odbori i imami.

Naravno, i dalje ostaju sve mjere zaštite od širenja pandemije u mesdžidu poput označenih mjesta za klanjanje, nošenja svojih prostirki/sedžada, dezinfekcije ruku pri ulazu i izlazu, pravilnom nošenju maski i dr.

Na kraju, možemo biti veoma zadovoljni što se ovog ramazana od samog početka možemo se okupljati radi ibadeta u džamiji. To je veliko postignuće Mešihata i našeg muftije s obzirom da u mnogim državama okruženja i šire to nije omogućeno.

Vjerujem da će naše džematlije to znati iskoristiti i doći u mesdžid da u ljepoti džematskog okruženja dožive dio ramazanskih ljepota i blagodati.

Molim Uzvišenog Allaha da dočekamo i provedemo mubarek ramazan na najljepši način i kako dolikuje istinskim muslimanima i zaslužimo obećanu nagradu. Amin!

Vahid ef. Hadžić

Glavni imam

Informacije

Adresa (ured)   Dominisova 1
Radno vrijeme:   Pon.-Pet. 10:00-13:00

Mesdžid

Masjid

 

Cosmijeva 1

Otvoren za vrijeme dnevnih namaza

Open for daily prayers

Telefon    +385 21 360 651
Fax   +385 21 345 581
Mobitel  
Email    medzlis.split@outlook.com
Broj rač.- IBAN  

ERSTE BANKA

HR7824020061500116525

Lokacija