MUFTIJA DR. AZIZ EF. HASANOVIĆ POSJETIO SPLIT

28.11.2014. Muftija dr. Aziz ef. Hasanović, zajedno sa svojim suradnicima, šefom kabineta mr. Nermin ef. Botonjićem i rukovoditeljem Centra za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj, Aldinom Dugonjićem, posjetio je Split i splitski Medžlis.

nike air vortex retro junior girls clothes sets DH0613-100 Release Date

Ovom prigodom susreo s glavnim imamom Vahid ef. Hadžićem i muallimom Suadom Hadžić. Muftija i Vahid ef. razgovarali su o stanju u Medžlisu koje su ocijenili pozitivnim te su razmatrali mogućnosti za podršku i razvoj planiranih aktivnosti. Također, muftija je predvodio i džumu namaz, a vjernicima je u hutbi naveo osobine koje svatko od nas mora gajiti kako bismo bili bolji i lakše zavrijedili Božju milost.

Poslije džum namaza, muftija je nakratko uz kahvu odmorio u prostoru divanhane čiji je izgled posebno pohvalio. Nakon toga upitio se do splitskog studija Hrvatske radiotelevizije gdje je u direknom linku učestvovao u emisiji  "Ekumena" koju vodi novinar Augustin Bašić.

U večernjim satima upriličen je svečani program povodom 20. obljetnice od osnivanja Kulturnog društva Bošnjaka “Preporod” u Splitu. Svečanosti su prisustvovali brojni uglednici među kojima i g. Boris Ćurković predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita te predstavnici udruga. Pozivu se odazvao i muftija dr. Aziz ef. Hasanović koji se ovom prigodom i obratio prisutnima ispred dobitnika priznanja za podršku i učešće u razvoju KDB “Preporod” u Splitu. Pored Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj priznanje su dobili i muftija Ševko ef. Omerbašić kao i muftija dr. Aziz ef. Hasanović te brojni drugi zaslužni za razvoj KDB “Preporod” u Splitu. U svome obraćanju, između ostalog, muftija se prisjetio zasluga Bošnjaka i drugih muslimana koji su se trajno ugradili u nezavisnost i samostalnost Republike Hrvatske položivši 1180 života u Domovinskom ratu. Budući da je svečanost organizirana i povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine istaknuo je: „S ponosom mogu kazati da smo mi iz Islamske zajednice Hrvatske, a većinom smo Bošnjaci, poveznica Hrvatske s cijelim islamskim svijetom, te je bošnjački korpus dodatni ponos i motiv da svi zajedno podupremo nastojanja i intencije Bosne i Hercegovine za ulazak u obitelj Europe, gdje se nalazimo svi zajedno“. Prisutnima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita g. Ćurković koji je rekao da dvije zemlje, Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina, imaju mnogo toga zajedničkog, te da Hrvatska daje punu potopru BiH članstvu u EU.  Za realizaciju bogatog kulturnog programa potrudili su se brojni izvođači koji su svojim izvedbama na najljepši način upotpunili svečanost.

 

 

 

Informacije

Adresa (ured)   Dominisova 1
Radno vrijeme:   Pon.-Pet. 10:00-13:00

Mesdžid

Masjid

 

Cosmijeva 1

Otvoren za vrijeme dnevnih namaza

Open for daily prayers

Telefon    +385 21 360 651
Fax   +385 21 345 581
Mobitel    
Email    medzlis.split@outlook.com
Broj rač.- IBAN  

PRIVREDNA BANKA ZAGREB 

HR8223400091410704285

Lokacija