PREDSTAVNICI MEDŽLISA PRISUSTVOVALI OBILJEŽAVANJU DANA SJEĆANJA NA HOLOKAUST

 Na poziv gradonačelnika Splita g. Ive Baldasara i gđe. Ane Lebl, predsjednice splitske Židovske općine, glavni imam Medžlisa IZ Split i muallima, nazočili su obilježavanju Dana sjećanja na žrtve holokausta.

 

Tom događaju pored predstavnika gradskih vlasti, nazočili su i predstavnici drugih nacionalnih manjina, konzularnog zbora, vjerskih zajednica i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
Između ostalog, govoreći o značaju i važnosti čuvanja sjećanja na ovaj strašni i mračni događaj i osvrćući se na nedavne tragične događaje s jedne strane i dobrom suradnjom i odnosima splitskih muslimana i Židova, kazala je i sljedeće: „Iz Splita se tako u svijet šalje poruka da su muslimani i Židovi dobri susjedi.“

I gradonačelnik Bladasar istakao je veoma dobre odnose vjerskih zajednica u gradu i zahvalio predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Split na dolasku.

Treba istaći da od 284 Židova koji su u vrijeme Drugoga svjetskog rata živjeli u Splitu, po podatcima grada i Židovske općine, u NOR-u je sudjelovalo njih 114, a poginulo 29. U logore je odvedeno i ubijeno 22 djece, 52 muškarca i 47 žena. Dan sjećanja na žrtve holokausta proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda, a obilježava se na dan oslobođenja preživjelih logoraša iz nacističkog logora Auschwitza u Poljskoj. U holokaustu je ubijeno oko šest milijuna Židova.

 

Informacije

Adresa (ured)   Dominisova 1
Radno vrijeme:   Pon.-Pet. 10:00-13:00

Mesdžid

Masjid

 

Cosmijeva 1

Otvoren za vrijeme dnevnih namaza

Open for daily prayers

Telefon    +385 21 360 651
Fax   +385 21 345 581
Mobitel    
Email    medzlis.split@outlook.com
Broj rač.- IBAN  

PRIVREDNA BANKA ZAGREB 

HR8223400091410704285

Lokacija