HUTBA 19.06.2015.

Hutbu "Ramazanski savjeti", prvu u Ramazanu, održao Nedim ef. Omerović, djelatnik Centra za certificiranje halal kvalitete u Zagrebu, možete pročitati OVDJE.

Zahvala pripada jednom i jedinome uzvišenom Allahu dž.š., neka je salavat i mir na božjeg poslanika i miljenika Muhammeda , s.a.v.s, na njegovu časnu obitelj plemenite ashabe, te na Vas sve ovdje danas prisutne.

Cijenjeni džemate, draga braćo, evo nalazimo se u prvom petku na prvoj džumi u mubarek mjesecu Ramazanu. U današnjoj hutbi, uz božju pomoć, ću Vam pročitati ramazansku poruku našega uvaženog muftije Dr. Aziza ef. Hasanovića.

Također, draga braćo, cijenjeni džemate, iskoristit ću priliku na početku ovoga mubarek mjeseca ramazana kojega je uzvišeni Gospodar odabrao nad drugim mjesecima dati Vam nekoliko savjeta kako ćete što bolje iskoristiti mjesec ramazan, dobiti što više sevapa i zaslužiti Allahovu milost ako Bog da.

Kaže Uzvišeni: "Mjesec Ramazan je mjesec Allahove (dž.š) milosti. Kako kaže “Kada dodje mjesec Ramazan otvore se vrata milosti” (Muslim)

Tto je mjesec oprosta i magfireta. ”Ko isposti Ramazan vjerujući i očekujući nagradu, biće mu oprošteni počinjeni grijesi” ( Buhariija, Muslim).

To je mjesec u kome Allah otvara vrata Dženneta a zatvara vrata Džehennema. “Kada nastupi prva noć Ramazana zatvore se vrata Džehennema i ne otvaraju se, otvore se vrata Dženneta i ne zatvaraju se” (Tirmizi)

Postoji još niz mnogobrojnih blagodati i nimeta koje ovaj mjesec čine posebnim i bitnim u životu svakog vjernika. Kada se čovjeku približi neki bitan i važan trenutak u životu onda on razmišlja i planira kako da na najbolji način provede taj za njega bitan moment ili trenutak. Isto tako kad se mu’minu primakne mubarek mjesec Ramazan, onda on planira i razmišlja, što treba uradit kako bi u ovim nadolazećim mubarek danima posta stekao Allahovu (dž.š) milost. Ono na što bi svaki vjernik trebao posvetiti posebnu pažnju tokom mjeseca Ramazana jeste sljedeće:

1) Druženje sa Kur'anom

Obaveza svakog muslimana jeste da se redovno druži sa Kur‘an i Kerimom a posebno to druženje treba biti intenzivirano i pojačano u mubarek mjesecu Ramazanu, jer je mjesec Ramazan mjesec Kur‘ana. U njemu je Allah (dž.š) započeo iz Levhi Mahfuza spuštati riječi upute Poslaniku Muhammedu (s.a.w.s)                         

“U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana..” (Beqara 185). Inače kada nekoga puno volimo I kada nam je netko jako drag volimo se puno družiti sa tom osobom I slušati njegove savjete I upute. Zapitajmo se draga braćo koliko se često družimo s Kur’anom? Je li to možda od ramazana do ramazana ili je u toku cijele godine.

Naše prethodne čestite generacije, naši predci, bi posebnu pažnju u mjesecu Ramazanu posvećivale čitanju i druženju sa Kur‘anom. Stoji u predajama da bi imam Malik poznati sakupljač hadisa tokom mjeseca Ramazana zatvorio sve svoje knjige i posvetio se samo Kur‘anu, isto tako imam Buharija bi u Ramazanu ostavio čitanje hadisa i posvetio se samo Kur‘anu tako da bi tokom Ramazana sklopio 30 hatmi Kur‘ana. Imam Safija bi tokom mjeseca Ramazana sklopio 60 hatmi Kur‘ana dok bi imam Ahmedn ibn Hanbel tokom mjeseca Ramazana za nedjelju dana dva puta pročitao cijeli Kur’an (hatmu).

Poslanik (s.a.w.s) nas obavještava da za svaki proučeni harf čovjek dobiva deset dobrih djela. Kako prenosi Abdullah ibn Mesud daje Poslanik (s.a.w.s) rekao : “Ko prouči jedan harf iz Kur‘ana dobiva deset dobrih djela. Ja ne kažem daje (Elif,Lam, Mim) harf, vec Elif- harf, Lam- harf, Mim- harf.” Dakle, iz hadisa vidimo da ako čovjek prouči samo (Elif,Lam, Mim) dobija trideset dobrih djela. Shodno tome možemo zaključiti da onaj koji prouči cijeli Kur‘an dobiva vise od 3,307,330 dobrih djela i to još ako prouči Kur‘an u Mubarek mjesecu Ramazanu zasigurno to dobiva još veći značaj. Zato draga braćo družimo se sa Kur‘anom. Imamo jedinstvenu priliku družiti se s Kur’anom kroz dnevne mukabele sa Vašim efendijom koji se vrijedno I marljivo trudi I uči ih svakodnevno. Svakako iskoristimo što više blagodati druženja s kur’anom u ramazanu.

2) Obavljanje propisanih i dobrovoljnih namaza

Svi znamo daje namaz stup vjere, onaj ko ga ostavi ostavio je vjeru, on je oličenje pokornosti spram Gospodaru i nema ljepšeg načina da se izrazi zahvalnost i pokornost Allahu (dž.š) od iskrene sedžde. Poslanik (s.a.w.s) nas obavještava da prvo za što ćemo biti pitani na budućem svijetu jeste

namaz pa ako nam on bude dobar dobra su nam i ostala djela ali ako nam on bude loš, loša ce nam biti i ostala djela.

3) Darežljivost i udjeljivanje na Allahovom (dž.š) putu

Darežljivost je plemenita vjernička osobina i ona mora biti posebno prepoznatljiva kod vjernika u mjesecu Ramazanu. Svaki vjernik bi u mjesecu Ramazanu trebalo odvojiti od sebe jedan dio svog imetka koji će dijeliti na Allahovom putu. Iskreni vjernik je uvjeren da udjeljivanje na Allahovom putu uvećava imetak a ne umanjuje ga, jer je Poslanik (s.a.w.s) kaže: ” Kunem se za tri stvari: Udjeljivanje sadake ne umanjuje imetak...” (Ahmed)|sto tako Poslanik (s.a.w.s) nas je obavijestio da nema dana a da dva Meleka sa nebesa ne kažu i ne upute dovu Gospodaru: Ja rabi podaj onome koji daje i udjeljuje a umanji onome koji ne daje i ne udjeIjuje.“ Također ne smijemo zaboraviti na davanje zekata koji je godišnja obveza svakom punoljetnom vjerniku koji posjeduje visinu iznosa nisaba jer Zekat nam čisti imovinu, zekat nam I uvećava imovinu.

4)Činjenje teobe

Mjesec Ramazan je također mjesec teobe i čišćenja duše. Ustvari on je najbolja prilika čovjeku za tevbu ili pokajanje. Čovjek počini puno grijeha tokom godine dana a također znamo da nitko nije bezgriješan i da je ljudski griješiti. Čovjek puno toga uradi što nije smio uraditi, puno toga izgovori što nije trebalo izgovoriti i puno toga ne uradi što je morao uraditi. Koristi Allahove blagodati a Gospodaru se dovoljno ne zahvaljuje, gleda kako se čine grijesi a na njih ne upozorava, ima zdravo tijelo ali s njim na sedždu Gospodaru ne pada. Zato je Ramazan najbolja prilika za nas, da se od grijeha očistimo i da se Njemu Uzvišenom povratimo.

Na kraju molim uzvišenog Allaha dž.š. da nas ojača u ovome mubarek ramazanu kako bi ga što bolje proveli I iskoristili njegove blagodati. Molimo ga da nam oprosti grijehe I bude nam milostiv na danu suda Amin.

Informacije

Adresa (ured)   Dominisova 1
Radno vrijeme:   Pon.-Pet. 10:00-13:00

Mesdžid

Masjid

 

Cosmijeva 1

Otvoren za vrijeme dnevnih namaza

Open for daily prayers

Telefon    +385 21 360 651
Fax   +385 21 345 581
Mobitel    
Email    medzlis.split@outlook.com
Broj rač.- IBAN  

PRIVREDNA BANKA ZAGREB 

HR8223400091410704285

Lokacija