HUTBA, PETAK 24.4.2020./1.9.1441. VAHID EF. HADŽIĆ - GLAVNI IMAM MIZ SPLIT

Hutbu koju je glavni imam MIZ Split prirpemio da bude objavljena na portalu Islamske zajednice u Hrvatskoj, možete pročitati u nastavku.

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, neka su naši salavati i selami na posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu i plemenite ashabe kao i na sve istinske vjernike i vjernice do Sudnjeg dana.

Poštovana braćo i sestre, Muhammed, s.a.v.s., je pred samo nastupanje ramazana, održao sljedeću hutbu: ”O ljudi! Stigao vam je veliki blagoslovljeni mjesec u kome ima jedna noć koja je bolja od hiljadu drugih mjeseci. Postiti ovaj mjesec je obavezna dužnost (farz), a klanjati preko obaveze u toku njegovih noći je dobrovoljni ibadet. Onaj tko se Allahu približi dobrim u toku ovog mjeseca isto je kao da je izvršio farz izvan ramazana, a onaj tko izvrši farz uz ramazan isti je kao onaj koji učini sedamdeset farzova u drugom mjesecu. Ramazan je mjesec strpljivosti, a nagrada za strpljivost je Džennet. To je mjesec kad se posjećuju siromašni, bolesni i potrebni s ciljem da se s njima podijeli njihova nevolja. To je mjesec u kome se hrana, opskrba i zarada iskrenog muslimana povećava. Muslimane u njemu prati veći bereket. Onaj tko druge pozove sebi na iftar bit će mu oprošteni grijesi i biće spašen od Džehennema. Njegova nagrada jednaka je nagradi osobe koja je postila bez ikakvog umanjivanja njene vlastite nagrade.”

Braćo i sestre, ovogodišnji mubarek ramazan, dočekali smo u veoma specifičnim i zahtjevnim okolnostima pandemije virusa COVID-19. Radi toga, mnogi muslimani u svijetu pa tako i mi, do daljnjeg, u svrhu čuvanja svog i tuđeg zdravlja, spriječeni su u obavljanju namaza u džematu i općenito, okupljanja u džamijama i mesdžidima. Braćo i sestre, znajmo da nas naša lijepa vjera islam potiče na samokontrolu i samodisciplinu, ali i brigu za opće društveno dobro i korist. Stoga, mi vjernici, u ovom periodu krize, trebamo biti svima primjer discipliniranog ponašanja i izbjegavanja okupljanja te poštivanja, od nadležnih institucija, svih propisanih mjera. Također, nemojmo smetnuti s uma, da su muslimani kroz povijest, još od vremena Allahovog Poslanika, s.a.v.s., provodili amazane u različitim teškim okolnostima poput rata, suše, velike oskudice, zaraznih bolesti i drugih. Oni tada nisu pokleknuli niti su smatrali da su im ta stanja razlog da ne poste i da ne budu pokorni Uzvišenom Allahu. A post je zaista jedan od najuzvišenijih načina iskazivanja naše pokornosti Stvoritelju. Allah, dž.š., propisao je muslimanima post 183. ajetom kur'anske sure El-Bekara: “O vjernici, propisuje vam se post, kao što je bio propisan i onima prije vas, da biste se grijeha sačuvali.” Nedavno je Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS), dala sljedeće priopćenje: „Post u mjesecu ramazanu je jedno od najosnovnijih pravila islama. Post je jasnim odredbama farz svim punoljetnim muslimanima, osim onima koji su oslobođeni ove obaveze zbog određenih stanja kao što su bolest, putovanje, starost i trudnoća. Također, COVID-19 nije opravdan razlog da se ne posti, osim za one ljude koji imaju tu bolest. Naučna i medicinska istraživanja pokazuju da post ne slabi imunološki sustav, naprotiv, obnavlja stanice u tijelu i koristi organizmu.“

Braćo i sestre, pred nama je, počevši od danas, trideset dana posta. O vrijednosti toga da musliman i muslimanka provedu cijeli ramazan posteći, obavljajući namaz i druge ibadete, te čuvajući se od griješenja, Poslanik, s.a.v.s., je rekao: „Onaj tko provede ramazan u imanu i ihtisabu (isčekivanju nagrade kod Allaha) bit će mu oprošteni prethodni grijesi.“ (Buharija i Muslim) Dakle, ramazan je izuzetna prilika da svoju dušu oplemenimo dobrotom i iskrenom pobožnošću i zaslužimo stepene kod Uzvišenog Allaha koji pripadaju samo postačima jer je On rekao: „Post je moj i ja za njega (posebno) nagrađujem.“ Nedvojbeno je da će naš doživljaj ramazana u ovim okolnostima biti drugačiji od dosadašnjih. Mnogi, a posebno stariji, dočekali su ovaj ramazan u okolnostima samoizolacije, odnosno, svojevrsnog itikafa iako znamo da je itikaf propisan u zadnjoj trećini ramazana. Uzvišeni Allah najbolje zna, međutim, možda je u tome veliko dobro za nas da još bolje analiziramo naše stanje i odnos prema Stvoritelju, Uzvišenom Allahu, dž.š.. Braćo i sestre, nema nikakve sumnje da će nam nedostajati namaz u džematu u džamijama, mukabele, teravije, džematski iftari i sijela. Ramazan je oduvijek bio mjesec velike džematske dinamike i mnogobrojnih događanja. Međutim, sada smo, braćo i sestre, po Allahovom određenju, više okrenuti prema sebi i svom osobnom unutrašnjem i duhovnom doživljaju posta i općenito ramazana. Možda je to bolje za nas i radi toga što je prava pobožnost sakriti pobožnost, odnosno, svoj iman čuvati za sebe kao nešto najvrijednije i najcjenjenije.

Braćo i sestre, u nadi da će se okolnosti još tijekom ovog ramazana, ako Bog da, promijeniti, ne zaboravimo da nismo spriječeni obavljati ibadete kod kuće. Nismo spriječeni napraviti svoj mali obiteljski džemat i zajednički obavljati namaze, uključujući i teraviju. Nismo onemogućeni imati svoje mukabele jer možemo obiteljski učiti i Kur'an ili ga slušati i pratiti preko Interneta. Islamska zajednica u Hrvatskoj organizirala je preko svog Youtube kanala ramazanski program pa tako i nekoliko mukabela u raznim periodima dana. Ako budemo čitali i prijevod Kur'ana, ako Bog da, imat ćemo za to nagradu. Nismo spriječeni napraviti lijepe obiteljske sehure i iftare. Općenito, ništa nas ne sprečava da se organiziramo i u našim domovima imamo vlastiti obiteljski ramazanski program te na najljepši način provodimo mubarek ramazanske dane. Na kraju, ne zaboravimo da je mjesec ramazan - mjesec kada se posebno primaju naše dove (molbe) kod Uzvišenog Allaha. Zato, što više iskoristimo ramazan da u njemu upućujemo dove za sebe i ostale, tražeći Njegovu Uputu, Milost i Oprost.

Na kraju, molimo Allaha, dž.š., da nas učini od onih koji će s imanom i ihtisabom ispostiti mjesec ramazan. Da nas pomogne da ovaj ramazan bude prekretnica na bolje u našim životima, odnosima i djelima. Da nam se smiluje i oprosti grijehe, da nas pomogne u nadvladavanju ovog iskušenja i da nam podari razboritost u našim postupcima. Amin! Ramazan šerif mubarek olsun!

U Splitu, 24.4.2020./1. Ram.1441.

Glavni imam Vahid ef. Hadžić

LINK

Informacije

Adresa (ured)   Dominisova 1
Radno vrijeme:   Pon.-Pet. 10:00-13:00

Mesdžid

Masjid

 

Cosmijeva 1

Otvoren za vrijeme dnevnih namaza

Open for daily prayers

Telefon    +385 21 360 651
Fax   +385 21 345 581
Mobitel    
Email    medzlis.split@outlook.com
Broj rač.- IBAN  

PRIVREDNA BANKA ZAGREB 

HR8223400091410704285

Lokacija