OBRAĆANJE GLAVNOG IMAMA POVODOM POČETKA KLANJANJA NAMAZA U MESDŽIDU

 Obraćanje glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Split, Vahid ef. Hadžića, povodom početka klanjanja nekih namaza u mesdžidu, možete pročitati OVDJE.

Esselamu alejkum.

Poštovana braćo i sestre,

Obraćam vam se vezano za početak obavljanja nekih namaza (džume i jacije/teravije) u džematu u našem mesdžidu.

Kao što znate, Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku o djelomičnom ublažavanju mjera po pitanju vjerskih skupova i obreda, te je izdao preporuke vezano za ista. Donesene su posebne preporuke i mjere za mesdžide i džamije. Naravno, svaki medžlis u Republici Hrvatskoj ima specifične uvjete u smislu veličine molitvenog prostora, broja izlaza/ulaza, itd.

Naš splitski mesdžid, kao i ostali mesdžidi i džamije u Republici Hrvatskoj, se djelomično otvara od petka 8.5.2020. To znači, da će se u njemu, do daljnjeg, u džematu obavljati samo džuma i jacija/teravija namaz.

Mesdžid će se otvarati 15 minuta prije namaza tako da ne treba dolaziti ranije. Pošto u našem slučaju, određen broj džematlija koji žive i rade u blizini mesdžida, posjeduju ključ od njega, upozoravaju se da trebaju poštivati ovu mjeru, u protivnom, ključ će im biti oduzet!

Na temelju već spomenutih preporuka koje je dodatno pojasnio muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj, dr.sc. Aziz ef. Hasanović, mjere koje trebamo ispoštovati su:

     Abdest uzeti kod kuće jer će abdesthane biti zatvorene!

-     Ponijeti sedžadu za klanjanje i vrećicu za obuću. Oni koji ne budu imali sedžadu, sukladno mjerama Mešihata IZ, neće moći ući u mesdžid!

-     Prilikom ulaska u mesdžid preporučuje se nošenje zaštitnih maski te obavezna dezinfekcija ruku. Zabranjeno je rukovanje!

-     Obuću staviti u vrećicu i ponijeti sa sobom!

-   Članovi Izvršnog odbora su ujedno i redari u mesdžidu. Redar na ulazu će svakom dati redni broj jer je broj mjesta uvjetovan propisom o udaljenosti 2 metra pa tako, u mesdžid može stati 40 klanjača. Pošto je smjer Kible u našem mesdžidu oko 45 stupnjeva u odnosu na duž, to dodatno komplicira i smanjuje kapacitet mesdžida. Mjesta za klanjanje su označena i treba popunjavati ih po redu od mihraba do ulaza. Svako treba staviti svoju sedžadu na predviđeno mjesto i po završetku je ponijeti sa sobom! Sedžadu neće dijeliti ni s kim da bi se izbjegla mogućnost  širenja virusa. Nakon što u mesdžid uđe 40 klanjača, mesdžid se zatvara!

-    Žene ne trebaju dolaziti na džumu jer im to, pogotovo u ovoj situaciji, nije obaveza. Na jaciju/teraviju mogu.

-    Jasno je da starije osobe kao i bolesne i s povišenom temperaturom i kašljom (rizične skupine), do daljnjeg, ne bi trebale dolaziti u džemat!

-    Džuma će se klanjati skraćeno - ezan, četiri rekata sunneta, hutba, dva rekata džumanskog farza i dova. 

-    Jacija/teravija namaz će nakon ezana, počinjati od farza, zatim sun-sunneti, osam rekata teravije i vitr namaz.

-    Po završetku namaza, prvo će izlaziti oni  iz zadnjih saffova i tako postepeno, do zadnje osobe, izbjegavajući grupiranje.

-    Po završetku namaza bit će izvršena dezinfekcija prostora mesdžida!

Obaveza je SVIH da poštuju ove propisane mjere!

Braćo i sestre, mi imamo odgovornost prema Uzvišenom Allahu, sebi i drugima!

Uz mahsuz selame.

Glavni imam

Vahid ef. Hadžić

Informacije

Adresa (ured)   Dominisova 1
Radno vrijeme:   Pon.-Pet. 10:00-13:00

Mesdžid

Masjid

 

Cosmijeva 1

Otvoren za vrijeme dnevnih namaza

Open for daily prayers

Telefon    +385 21 360 651
Fax   +385 21 345 581
Mobitel    
Email    medzlis.split@outlook.com
Broj rač.- IBAN  

PRIVREDNA BANKA ZAGREB 

HR8223400091410704285

Lokacija