ODREĐEN DATUM SVEČANOSTI OTVORENJA ISLAMSKOG CENTRA U SISKU

Svečanost otvorenja džamije i Islamskog centra u Sisku zakazana je za 8.9.2022. godine s početkom programa u 11:00 sati.

Svečanosti otvorenja prisustvovat će najviši državni i vjerski čelnici Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Turske, a posebnost i veličinu ovog veličanstvenog trenutka i dana svojim dolaskom i prisustvom uveličat će specijalni gost svečanosti, predsjednik Republike Turske g. Redžep TayibErdogan koji bi trebao otvoriti džamiju i Islamski centar u Sisku.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Medžlis Islamske zajednice Sisak i TIKA –turska agencija za suradnju i koordinaciju su zajednički domaćini i organizatori ovog najradosnijeg događaja i svečanosti za muslimane grada Siska i okolice kao i cjelokupne Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Džamija u Sisku plod je višegeneracijske i višedecenijske želje muslimana sisačkog džemata, a prvi spomen inicijative izgradnje džamije spominje se u dokumentima i arhivi džemata Sisak od 1967. godine, nakon osnivanja tadašnjeg Odbora Islamske zajednice u Sisku.

Nakon kupovine prostora za potrebe džemata 1974. godine, džematski život odvijao se u dvospratnoj kući koja je prenamjenjena za potrebe mesdžida, mektepske učionice i sjedište Medžlisa Sisak u Petrinjskoj 64.

Pokretanje pitanja potrebe izgradnje džamije u Sisku kroz konkretne korake inicirao je rahm.Fuad ef. Karaga, dugogodišnji sisački glavni imam koji je o tom važnom pitanju za muslimane ostvario kvalitetnu korespodenciju sa nadležnim službama grada Siska.

Nakon dolaska Alem ef. Crnkića, sadašnjeg glavnog imama MIZ Sisak od 2003. godine, Izvršni odbor MIZ Sisak se aktivno i intenzivno bavio ovim pitanjem, a ključne godine su 2006. godina kada je kupljeno zemljište odnosno parcela na kojoj je izgrađena džamija i Islamski kulturni centar, 2014. godina u kojoj su riješeni imovinsko-pravni odnosi sa R Hrvatskom, 2016. godina u kojoj je ishođena građevinska dozvola i 2017. godina u kojoj su započeti građevinski radovi.

Proteklih 16 godina se operativno vodio cjelokupan administrativno-tehnički proces ishođenja dokumentacije, odabira idejnog rješenja, a posljednjih 5 godina period građevinskih radova.

Najveći doprinos i pomoć u izgradnji džamije i Islamskog centra dala je TIKA- turska agencija za suradnju i koordinaciju te je dolazak i otvaranje džamije i Islamskog centra od strane predsjednika R Turske čast i izraz zahvalnosti narodu R Turske za bratsku podršku.

Nakon zahvalnosti Gospodaru Milostivom što nam omogućuje da budemo svjedoci i pomagači izgradnje Njemu najdražih mjesta na zemlji, ljudska zahvalnost i dova za sve dobrotvore i vakife koji su se ugradili u temelje džamije u Sisku.

Bujrum i dobro došli na svečanost otvorenja džamije i Islamskog kulturnog centra u Sisku!  (www.islamska-zajednica.hr)

 

Informacije

Adresa (ured)   Dominisova 1
Radno vrijeme:   Pon.-Pet. 10:00-13:00

Mesdžid

Masjid

 

Cosmijeva 1

Otvoren za vrijeme dnevnih namaza

Open for daily prayers

Telefon    +385 21 360 651
Fax   +385 21 345 581
Mobitel  
Email    medzlis.split@outlook.com
Broj rač.- IBAN  

ERSTE BANKA

HR7824020061500116525

Lokacija