RAMAZANSKA PORUKA MUFTIJE DR.SC. AZIZ EF. HASANOVIĆA

 

Muftija akademik Aziz ef. Hasanović,

predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj

Ramazanska poruka 1444./2023.

Cijenjene džematlijke i cijenjene džematlije, esselamu alejkum!

Zadovoljstvo mi je da vam se mogu obratiti ovim putem prigodom nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana. Svi zajedno zahvalimo Uzvišenom Allahu dž.š. na toj jedinstvenoj prigodi da ga dočekamo i svoju dušu ibadetom posta, namaza, Kur’ana, iftara očistimo, ojačamo i učvrstimo. Ramazan je najbolje vrijeme u kojem nam Svevišnji daruje prigodu vrijednu trajanja još jednog života od 83 godine. Velika je to milost koju nam On daruje kroz ovaj mjesec. Stoga, nemojmo je propustiti. Svoju radost podijelimo sa obitelji i džematom kroz zajedničke ibadete kako u svojim domovima tako i svojim džamijama i mesdžidima. Cijeli svijet, pa tako i mi ovdje, se nalazi pred različitim i velikim iskušenjima. Vidimo ih u kur’anskim kazivanjima u obliku straha, gladi, siromaštva, nasilja, gubitka ljudskih života, potresima, poplavama, požarima i velike smutnje koja je vidljiva posvuda. Vjernik iz svega mora uzimati pouku koja će jačati njegov iman/vjeru i potaknuti ga na dobročinstvo. U našim dovama/molitvama neka se čuje vapaj za sve koji su doživjeli nedavni potres u Turskoj, Siriji, Tadžikistanu i u drugim mjestima, molimo se da Zemlja miruje. Ne smijemo zaboraviti i nasilje u Palestini kao ni Ukrajini koja je još uvijek pod agresijom. Raduje me da smo kao zajednica uvijek do sada pokazali da se možemo nositi sa svim izazovima i da smo svojim dobročinstvom olakšavali onima kojima je najpotrebnije. Svoju velikodušnost pokazali ste i kroz prikupljenu pomoć koju smo uputili braći i prijateljima u Republici Turskoj i Siriji. Želim vam se na tome zahvaliti. Naša humanitarna organizacija Zirat i dalje je uključena u pomaganje Turskoj, ali i onima koji su u potrebi u našim džematima. Unatoč svim izazovima s kojima smo se susretali u protekloj godini, hvala Allahu dž.š. uspješno smo završili izgradnju Islamskog centra u Sisku te isti otvorili i stavili u njegovu funkciju. Postavljen je kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra u Osijeku na koga muslimani Osijeka čekaju od 1927. godine. Uspješno smo isplatili i uknjižili u vakuf Islamske zajednice blizu 17.000 kvadratnih metara zemlje u Puli te pripremili kompletnu dokumentaciju za početak izgradnje Islamskog centra u Džematu Maljevac, Medžlis Karlovac. Svečanost polaganja kamena temeljca planirana je 1. svibnja ove godine na koju vas pozivam. Pozivam vas da svojim prilozima podržimo nastojanja muslimana Osijeka i Maljevca da dobiju adekvatan prostor za vjerski život.

Naš primarni zadatak jeste odgoj mladih generacija čemu su predano posvećeni naši imami, muallimi, vjeroučitelji i vjeroučiteljice na čemu im se ovom prigodom zahvaljujem i molim Svevišnjeg da ih obilato nagradi kao i vas sve koji pomažete rad naše zajedničke misije kroz svoje članarine, vitre, zekat, dobrovoljne priloge i predano volontiranje. Želim vas obavijestiti da smo u prošloj godini imali povećanje zekata i vitara za 11,8% što govori o vašoj opredijeljenosti da jačamo našu zajednicu na svim poljima. Vašim članarinama održavaju se naši objekti i infrastrukturno se jačaju, a vaš zekat i sadekatul-fitr koristi se kako slijedi: 40% ide za unapređenje i jačanje islamskog odgoja i obrazovanja čime raspolažu naši medžlisi i muallimska vijeća, 30% ide za izdržavanje naše Islamske gimnazije, 10% za Institut za arapski jezik i islam a 10% za potrebe naše humanitarne organizacije Zirat. Sve druge aktivnosti financiraju se iz donacija i dobrovoljnih priloga.

U izazovima velikih poskupljenja, vođeni željom da se udovolji Božjoj odredbi i razumije materijalno stanje naših vjernika, Vijeće muftija i Mešihat donijeli su odluku da je iznos sadekatu-l-fitra za ovu godinu 8, 10 i 15 eura ovisno o materijalnoj mogućnosti svake pojedine osobe.

Nisab za zekat je 5.085 eura što znači da je najmanji iznos zekata za ovu godinu 127 eura. Pozivam vas da svojim izdvajanjima u fond Bejtu-l-mal jačamo svoje institucije i misiju svjesni da bez jakih institucija nema opstanka niti napretka. Naša zajednica, bila je, jest i bit će čuvar i promotor univerzalnih vrijednosti islama koji nas potiče na moral, zajedništvo i predanost. Živjeti islam i prenijeti ga kao emanet na generacije koje dolaze naša je dužnost i obveza te se na tom putu ne možemo i ne smijemo umoriti.

Na kraju želim završiti dovom Uzvišenom Allahu da vas obaspe Svojom milošću, oprostom i nagradom, da zajedno prođemo kroz ramazan, ali i da ramazanski ibadeti i blagodati prođu kroz nas, da se njima okoristimo i ojačamo svoju vjeru, ljubav prema našim bližnjima, da Svevišnji bude milostiv prema našim umrlima, oprosti im grijehe i podari im firdewsi džennet.

Ramazan šerif mubarek olsun!


Muftija akademik Aziz ef. Hasanović


         Predsjednik Mešihata

Informacije

Adresa (ured)   Dominisova 1
Radno vrijeme:   Pon.-Pet. 10:00-13:00

Mesdžid

Masjid

 

Cosmijeva 1

Otvoren za vrijeme dnevnih namaza

Open for daily prayers

Telefon    +385 21 360 651
Fax   +385 21 345 581
Mobitel  
Email    medzlis.split@outlook.com
Broj rač.- IBAN  

ERSTE BANKA

HR7824020061500116525

Lokacija