O nama

 

Poštovani posjetitelji!

Područje današnjeg grada Splita i okolice od davnina je imalo dodire s muslimanima, a tako i s islamom. U vrijeme dok su vladali ovim krajevima, Turci su došli nadomak Splita, da bi se u mjestu Klis zadržali 111 godina. Za to vrijeme su se ostvarivali trgovinski i svaki drugi dodiri s lokalnim hrvatskim stanovništvom. U tom smislu, muftija Ševko ef. Omerbašić, u svojoj knjizi Islam i muslimani u Hrvatskoj, navodi da je Split dugo vremena „bio luka iz koje su mnogi muslimani splitskog zaleđa odlazili na hodočašće u Mekku".

(hadžije na brodu obavljaju namaz)


U 19. i 20. stoljeću sve veći broj muslimana, ponajprije Bošnjaka, zatim Albanaca i drugih, dolaze u ove krajeve, prvenstveno radi zaposlenja. Na muslimanskoj parceli splitskoga gradskoga groblja Lovrinac, najstariji nadgrobni spomenik (nišan) datira iz 1934. godine.


Kao zajednica, muslimani organizirano postoje u Splitu od 20.11.1983. godine, kad je Odlukom tadašnjeg Starješinstva IZ BiH, Hrvatske i Slovenije, a nakon obavljenih priprema, utemeljena Islamska zajednica u Splitu. Odmah po utemeljenju Zajednice, Starješinstvo je za molitvene i organizacijske potrebe kupilo kuću u najstarijem dijelu Splita u Dominisovoj ulici br. 1., (pogledati mapu), poznatijem kao Dioklecijanova palača.

S povećanjem broja muslimana, vremenom su prostorije postale pretijesne da prime sve vjernike, te su od grada iznajmljene veće prostorije za mesdžid.


Važno je naglasiti, da muslimani Splita neometano i slobodno prakticiraju islam, redovito izvršavaju molitve (namaze) u mesdžidu. U ljetnom periodu, mesdžid koji se nalazi u Cosmijevoj ulici (pogledati priloženu kartu ili niže Google maps), posjećuju i u njemu se mole mnogobrojni turisti iz islamskog svijeta.


Temeljem Ugovora koji su potpisali Islamska zajednica u Hrvatskoj i Vlada Republike Hrvatske, Islamska zajednica ostvaruje mnoga bitna prava. Između ostalog, ističemo dobro organiziran vjeronauk u Zajednici i osnovnim školama, koji pohađa preko 120 učenika.
Prema popisu iz 2011. godine, u Splitu ima 959 a u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2282 muslimana.

Vahid ef. Hadžić

Informacije

Adresa (ured)   Dominisova 1
Radno vrijeme:   Pon.-Pet. 10:00-13:00

Mesdžid

Masjid

 

Cosmijeva 1

Otvoren za vrijeme dnevnih namaza

Open for daily prayers

Telefon    +385 21 360 651
Fax   +385 21 345 581
Mobitel  
Email    medzlis.split@outlook.com
Broj rač.- IBAN  

ERSTE BANKA

HR7824020061500116525

Lokacija