Kako postati član?

Poštovani/a, esselamu alejkum!

Čovjek se rađa u vremenu u kojem treba pronaći svoje mjesto i u prostoru u kojem treba pronaći svoje vrijeme. Od velikog je značaja da čovjek zna živjeti u vremenu i da umije koristiti prostor! To osobito vrijedi za nas, muslimane u Hrvatskoj, koji moramo biti svjesni vremena i prostora u kojem živimo kako bi znali očuvati i njegovati identitet s kojim smo rođeni. Najveće bogatstvo jednog naroda jesu vrijednosti njegovog identiteta i bez identiteta narod gubi svoju vrijednost.

ŠTO JE ISLAMSKA ZAJEDNICA?

Islamska zajednica je vjerska zajednica svih muslimana na jednom području čiji je glavni cilj njegovanje vjerskog identiteta kroz različite oblike duhovnih, edukativnih i kulturnih sadržaja. Islamska zajednica u Hrvatskoj je duhovna institucija svih muslimana u Hrvatskoj koju pored njezinih zakonodavnih tijela i obrazovnih institucija, čine Medžlisi i džemati u Hrvatskoj koji su okosnica cjelokupnog vjerskog života. Medžlis pokriva šire regionalno područje, jednu ili više županija dok džemati pokrivaju jedan grad, mjesto ili selo.

ŠTO Ml DŽEMAT I ISLAMSKA ZAJEDNICA PRUŽA?

Zajednica (džemat/medžlis) može nam ublažiti tegobu otuđenosti u životnom prostoru. Udruženi u džemat možemo naći mir i sigurnost. Džemat je zajedničko dobro svih! Nitko nema pravo poistovjećivati džemat sa samim sobom, ali svatko ima pravo sebe poistovjećivati sa džematom u smislu svoga identiteta u vjeri svoje zajednice ili naroda kojem pripada. Svrha i suština postojanja džemata je da pomogne ljudima da prije svega sačuvaju svoju vjeru a zatim kulturu i tradiciju. Posebno su upozoravajuće i drastične riječi poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem: "Tko umre u stanju nepripadanja svome džematu, umro je kao nemusliman!"

ČLANSTVO U ISLAMSKOJ ZAJEDNICI

Opće članstvo u Islamskoj zajednici bazira se na dobrovoljnosti iza koje stoji duhovna i moralna motivacija. Rođenjem u muslimanskoj obitelji, svaki musliman i muslimanka, članovi su Islamske zajednice i prema tom, od Boga danom pravu, neki se odnose AKTIVNO, a neki PASIVNO. Aktivan član je onaj koji se učlani u Islamsku zajednicu, održava svoje članstvo, koristi svoja prava i izvršava dužnosti.

ZAŠTO DA BUDEM ČLAN ISLAMSKE ZAJEDNICE?

Članstvom u Islamskoj zajednici podržavam ciljeve i zadatke Islamske zajednice na razvoju vjerskog identiteta i pripadnosti. Glavni ciljevi i zadaci Islamske zajednice su podizanje vjerske svijesti, osjećanja i nivoa vjerskog života kroz različite vjerske, edukativne i druge aktivnosti i sadržaje. Vjerske dužnosti, obredi (namazi, prigodne svečanosti: rođenje djeteta-akika, sunnetluk, šerijatska vjenčanja, mevludi, obredi za umrle: dženaza-namaz, tevhidi. Organiziranje vjeronauka za djecu u školama i mektebu na području Medžlisa. Organiziranje svih ostalih redovnih i vanrednih vjerskih aktivnosti. Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: "Allahova ruka je nad džematom (zajednicom), pa tko se odvoji od džemata, odvojio se za Džehennem!"

GDJE MOJA ČLANARINA IDE?

Potpisivanjem Ugovora između Islamske zajednice u Hrvatskoj i Vlade Republike Hrvatske 2002. godine, svi vjerski službenici u R. Hrvatskoj (imami i muallime) nisu na budžetu područnih džemata i Medžlisa, već su zaposlenici Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj koji koordinira i kontrolira rad svojih zaposlenika. Dakle, iz članarine koja se daje Islamskoj zajednici, novčano se potpomaže i podržava prije svega plaćanje svih režija troškova najma i održavanja postojećih prostorija mesdžida kao i zgrade medžlisa, te svih vjerskih i drugih aktivnosti u Medžlisu.

KOJA PRAVA IMAM KAO ČLAN ISLAMSKE ZAJEDNICE?

Kao član Islamske zajednice imam pravo:

  • birati i biti biran u tijela i organe Islamske zajednice,
  • biti informiran, davati prijedloge, sugestije i kritike (ali ne i podrivati jedinstvo zajednice),
  • sudjelovati u cjelokupnom vjerskom životu, vjerskim aktivnostima i sadržajima ,
  • upisati djecu na vjeronauk, biti educiran , besplatno pohađati tečajeve islama, kur'anskog pisma i dr.

Koristimo priliku da se srdačno zahvalimo i odamo posebno priznanje svima onima koji su dosadašnjim članstvom, prilozima i aktivnim sudjelovanjem u njezinom životu doprinosili razvoju i rastu naše Zajednice.

KAKO DA POSTANEM ČLAN ZAJEDNICE

Najjednostavniji način je da dođete u toku radnog vremena ureda Medžlisa (09:00-13:00) i ispunite pristupnicu/zahtjev za članstvom u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj - Medžlisu Islamske zajednice Split. Možete se i obratiti putem telefona na ured imama 360-651 ili tajništva 345-581. Zatim ćete biti upisani u evidenciju članova Medžlisa (kartoteku) i dobiti člansku knjižicu Islamske zajednice u Hrvatskoj. Minimalna godišnja članarina je 360 kn. Na jednoj članarini ne može biti više obitelji. Pristupnicu/zahtjev ukoliko želite možete preuzeti i popuniti sa ovog LINKA.

ISLAMSKA ZAJEDNICA JE TVOJA ZAJEDNICA. BUDI DIO NAJVEĆE MUSLIMANSKE OBITELJI KOJA ĆE VODITI BRIGU O TEBI I TVOJOJ OBITELJI KROZ EDUKATIVNE VJERSKO - PROSVJETNE SADRŽAJE.

Informacije

Adresa (ured)   Dominisova 1
Radno vrijeme:   Pon.-Pet. 10:00-13:00

Mesdžid

Masjid

 

Cosmijeva 1

Otvoren za vrijeme dnevnih namaza

Open for daily prayers

Telefon    +385 21 360 651
Fax   +385 21 345 581
Mobitel  
Email    medzlis.split@outlook.com
Broj rač.- IBAN  

ERSTE BANKA

HR7824020061500116525

Lokacija